Øst Harzen Quedlinburgs mange bindingsværkshuse

5 dage

4.799,-

Harzen er et kendt bjergmassiv i den nordligste del af de mellemtyske bjerge og omfatter samtidig de højeste bjerge i Nordtyskland. Tre delstater har del i Harzen: Niedersachsen, Sachsens-Anhalt og Thüringen. Harzen dækker et areal på godt 2000 km2, hvoraf en tredjedel i sin tid hørte til Vesttyskland og to tredjedele tilhørte Østtyskland. De højeste bjerge er i den vestlige del med Brocken på 1141 m. Mineindustrien i Harzen strækker sig mindst 1000 år tilbage i tiden. Op gennem middelalderen og frem til sidst i det tyvende århundrede havde mineindustrien stor betydning for egnen. I dag er det turisme, der er hovedindtægtskilde.

Quedlinburg er en lille by i delstaten Sachsen-Anhalt med ca. 22.000 indbyggere. Den ligger i Harzens nordøstlige udkant. I 1994 kom byen Quedlinburg på UNESCOs verdensarvsliste, på grund af de mange bindingsværkshuse i byen, der giver et helt specielt miljø. Det er selve byen Quedlinburg, der er den store seværdighed, og det skal vi ikke betale entre for. Man kan bare gå løs, det er ikke et frilandsmuseum, for der lever og bor folk i de flotte borgerhuse. I kommunen Quedlinburg er der omkring 2.000 bindingsværkshuse og 1.300 af dem er i byen Quedlinburg og omkring 1.100 har en eller anden form for fredning.

1. dag

Efter endt påstigning køres der med passende pauser gennem delstaten Slesvig Holsten, forbi Hamborg og videre igennem delstaten Niedersachsen til delstaten Sachsen-Anhalt med dens del af Harzen og Quedlinburg. Vi er fremme sidst på eftermiddagen, hvor der vil være indkvartering på vores centralt beliggende hotel med få hundrede meter til markedspladsen med byens rådhus. Aftensmad på hotellet.

 

2. dag

I dag skal vi kigge og ”smage” lidt på byen. Vi skal først på rundtur med “der Quedlinburger Bimmelbahn” (traktortog). Vi bliver hentet ved hotellet. Dette for at få et indblik i byens historie og se de forskellige vigtige bygninger, der er her. Turen slutter ved Quedlinburgs Sennepsforretning. Her ser og hører vi om, hvordan de fremstiller dette produkt af regionale råvarer, det vil sige fra opskrift til det står færdigetiketteret på glas. Der vil også være en lille smagsprøve og man får et lille glas med derfra. Herefter er dagen til fri disposition, dog vil rejselederen, for de der måtte ønske det gå en yderligere byrundtur. Aftensmad på hotellet.

 

3. dag

Vi skal på en tur, hvor vi hører om et af Harzens tidligere hovederhverv. Vi besøger derfor besøgsminen Büchenberg på turen. Vi skal ind i minen, her ser og hører vi om, hvordan det var at være minearbejder op gennem flere hundrede år til 1970, hvor minen blev lukket. Efter det skal vi se et andet erhverv, som havde tilknytning til minedriften, nemlig trækulsfremstilling. Det er det sidste sted i Harzen man fremstiller trækul. Altså vi ser lidt og hører, hvordan træ bliver til trækul, og hvor svært et arbejde, det var. Her ude på museet skal vi have en lille frokost, som hedder ”ein deftiges Brotzeit”. På vej tilbage til Quedlinburg kører vi gennem den meget smukke Selketal. Aftensmad på hotellet.


4. dag

Hexentanzplatz er et plateau i Bodetal ved byen Thale. Pladsens navn er et udspring af gammel saksisk kultur, hvor man natten til den 1. maj (Valborgsaften) fejrede skovens og bjergenes gudinder ved at holde en fest. Men denne skik var hedensk og blev forbudt. For at dette forbud blev overholdt, blev det heksene, der blev hovedpersoner. Ifølge overleveringen var det magthaverne, der ville sikre sig, at forbuddet blev overholdt. Så man sendte soldater forklædt som hekse ud, for at skræmme indbyggerne væk fra pladsen. Her findes restauranter, friluftsteater, Valborgsmuseum, lille Zoo og for børn og barnlige sjæle en bobslædebane. Efter dette ophold skal vi ud i Harzer forlandet, hvor vi besøger byen Halberstadt, den 1.200-årige biskoppeby. Her besøger vi Pølseslagteren i Halberstadt, vi får en rundvisning og en lille imbiss til frokost. Midt på eftermiddagen er vi tilbage i Quedlinburg, så vi har mere tid til at se på de pragtfulde bindingsværkshuse. Aftensmad på hotellet.

 

5. dag

Vi skal have forholdsvis tidlig afgang, da vores første stop bliver VW-museet i Wolfsburg. VW-museet i Wolfsburg blev åbnet den 25. april 1985. Her er udstillet 140 forskellige biler af mærket Volkswagen fra mange årgange. Udstillingen viser VW-mariehønen fra 1930’erne. Der vises også racerbiler, prototyper samt biler der er blevet brugt af postvæsenet, politiet og brandvæsenet. Herfra fortsætter vi til grænsen med stop for frokost og et stop ved et grænsesupermarked. Vi vil nå vores hjembyer først på aftenen.

Rejsefakta

Pris

Pr. person:
Eneværelsestillæg:

Kr. 4.799,-
Kr. 800,-

Prisen inkluderer

 • Bus i 5 dage
 • Overnatning på hotel i 4 nætter
 • Ophold med halvpension
 • Dag til dag program
 • Traktortogstur
 • Rundvisning sennepsforretning
 • Rundvisning Büchenberg
 • Rundvisning trækulsmuseet med frokost
 • Rundvisning pølseslagteren med let frokost
 • Entré VW- muséet
 • Rejseleder
 • Bidrag til rejsegarantifond