Tyskland Ditmarsken

3 dage

1.949,-

Ditmarsken, marsklandskab i Holsten i Nordtyskland mellem Elben, Kielerkanalen, Ejderen og Vadehavet. I slutningen af 1100-tallet kom Ditmarsken under den danske krone, men etablerede sig som en slags bonderepublik Efter slaget ved Bornhøved i 1227, hvor den danske hær led nederlag. Ditmarsken har helt op i 1900-tallet bevaret et kulturelt særpræg. Ditmarsken er et meget frugtbart område og er stadig for størstedelen landbrugsland. Der dyrkes korn, kartofler og grønsager, især store mængder kål, ligeledes har de også en gåseproduktion.

1. dag

Efter opsamling kører vi mod grænsen ved Tønder. Gennem Niebüll til Dagebüll, hvorfra der er færger til øerne Föhr og Amrum. Videre sydpå langs diget, forbi Schlütziel og gennem et af de sidste indvundne områder, Sönke Nissen Koog, når vi til Husum, hvor der bliver pause til at opleve havnen og finde sig lidt frokost. Nu fortsætter vi forbi Tønning til vort hotel syd for Eideren. Middag på hotellet.

 

2. dag

Dagen bruger vi til at køre ud i Ditmarsken. Vi kører gennem mange kålmarker i Friedrichskoog til Brunsbüttel, der er en industriby beliggende ved Elbens munding, 70 km fra Hamburg. Byen er og har historisk været en vigtig havneby, idet den forbinder Nordsøen og Kielerkanalen via store sluseanlæg. Disse anlæg og dermed skibstrafikken bliver der tid til at kigge nærmere på. På vej nordpå kører vi op til Dithmarscher Gänzemarkt (Ditmarsken Gåsemarked) i Gudendorf. De har Cafe, hvor alle retter er med ande-/gåsekød, f.eks. gåseburger og gåsepølser. Her kan man ligeledes købe gåseprodukter samt kunsthåndværk. I Meldorf holdes en lille pause for at se Sankt Michaelisdom. Så er det igen tid til at se på kålmarker. Eftermiddagens besøg er på Kohlosseum (kohl = kål), der er et specialmuseum, som blev åbnet i 2008. Der er udstilling af forskellige redskaber med mere. Der er også en afdeling, hvor man kan købe kålprodukter og andet kunsthåndværk.

 

3. dag

Morgenmad og så køres forbi Eidersperrwerk til Friedrichstadt, som blev grundlagt i 1621 af hollændere, og som er bygget helt i hollandsk stil. De smukt dekorerede gavle, som vender ud mod gaderne eller kanalerne, ses overalt, og særligt den gamle markedsplads er meget smuk. Vi skal på 1½ times sejltur på Trenefloden. Inden vi går i land får vi serveret “belegte brötchen” med kaffe. Nu går turen mod Danmark. Vi kører mod Schleswig og Flensborg, hvor der bliver ophold ved et grænsesupermarked. Hjemkomst ved aftenstid.

 

KROLF: Vi kan spille Krolf på de helt nye baner, der er anlagt rundt om hotellet. Banen er anlagt i marts 2016 af Grethe Bjerre, og er den første bane i Slesvig Holsten.