Normandiet75 året for D-dag

8 dage

6.999,-

Den 6. juni 1944 er en historisk dato, hvor Normandiet var skueplads for tidernes største militæroperation. I 2019 er det 75 år siden D-dag fandt sted. På denne tur vil du få et unik indblik i krigens betydning for udviklingen i Europa under og efter krigen.

 

1. dag

Tidlig afgang fra Danmark og turen går ned via Hamborg og Bremen til middag og overnatning i Belgien.

 

2. dag

Turen fortsætter gennem endnu en del af Belgien og ind i Frankrig. Vi bliver i første omgang ude ved kysten og skal se mindesmærket, Memorial du Souvenir i Dunkerque. Det var herfra, at englænderne i juni 1940 evakuerede næsten 350.000 soldater under kodenavnet Operation Dynamo.

Ved en fantastisk operation, lykkedes det på 10 dage at evakuere, ja nærmest hele den engelske hær med skibe og små både fra Dunkerque over Den Engelske Kanal til England. I løbet af dagen fortsætter vi til Caen, hvor vi bor de næste 5 nætter. Royal Hotel Caen Centre, hvor vi bor i hjertet af Caen.

 

3. dag

Formiddagen tilbringer vi i vores ”hjemby” og vi lægger ud med en tur gennem byen med Le Petit Train. Det giver os en god introduktion til byen, og derefter vil der også blive tid til at se lidt på byen i eget tempo.

Med Caen forbindes bl.a. Vilhelm Erobreren, hertug af Normandiet fra 1035 og konge af England fra 1066. Vilhelm gjorde Caen til sin hovedresidens, hvor han opførte en borg og to pragtfulde klostre.

Om eftermiddagen går turen til Mémorial de Caen, et stort og moderne museum/mindesmærke, der tager os med på en rejse i historien. Stedet åbnede i 1988 og belyser 2. Verdenskrig plus tiden forinden og efter på en meget pacifistisk måde. Slaget om Caen varede fra juni til august 1944 og den gamle by med mange bygninger fra middelalderen blev stort set ødelagt af allierede bombeangreb eller under kampene i byens gader.

 

4. dag

Fra Caen løber Ornefloden ud mod havet og netop herude har vi dagens første stop ved Pegasusbroen. Her få meter fra broen landede soldater med svævefly under invasionen natten mellem 5.-6- juni 1944 og broen blev erobret i løbet af få minutter af engelske soldater. 100 meter fra broen finder vi The Airborne Troops Museum. I museets have står den originale Pegasus Bridge og her fokuseres der på de luftangreb, der skete før selve landgangen på strandene.

Herefter følger vi Invasionskysten videre til Arromanches på Gold Beach. Strandene fik dengang i 1944 navnene: Sword, Juno, Gold, Omaha og Utah – set fra øst mod vest.

Her har vi ophold til både frokost i den hyggelige by ved kysten, men også besøg på The landing Museum. Museet fortæller historien om selve D-dag, om forberedelserne, om landgangen og om kampene dagene efter landgangen.

Ude i havet ses stadig rester, i form af bølgebrydere, af den store og imponerende havn Port Winston, som de allierede sejlede over Kanalen og samlede her. Her på den samlede Invasionskyst blev der landsat omkring 2,5 millioner soldater, ½ million køretøjer og 4 millioner tons materiel og forplejninger i løbet af de første 100 dage efter D-dag.

Vores dag afrundes med et besøg på den amerikanske kirkegård lige ovenover Omaha Beach. Her mindes de mænd, der faldt for Frankrig og friheden og her hyldes de mænd, der ofrede deres liv for at befri Europa fra den tyske besættelse. De faldt for friheden! Sidst på dagen er vi hjemme i Caen igen.

 

5. dag

Denne dag starter med at se ”beviserne” på en hel anden invasion. Vi besøger den gamle bispegård i Bayeux, som opbevarer det verdensberømte Bayeuxtæppe.

Det broderede 70 meter lange tæppe gengiver meget livagtigt scener fra normannernes (hertug Vilhelms) erobring af England i Slaget ved Hastings i 1066. Tæppet er broderet på hørlærred med uldtråd i 8 smukke farver og regnes som en meget pålidelig kilde mht. dragter, våben m.m.

Vi tager nu til Sainte Mere-Église, hvor amerikanske faldskærmssoldater blev kastet ned natten til d. 6. juni 1944. En dukke, klædt ud som faldskærmssoldat, hænger i en faldskærm fra byens kirketårn. Det skal minde os om historien om John Steele.

Eftermiddagen byder på et stop ved det danske mindesmærke for de 800 danske søfolk, der deltog i invasionen. Området hører med til Utah og Kulturstyrelsen har for nogle år siden renoveret mindesmærket. Sidst men ikke mindst besøger vi Pointe du Hoc, et fantastisk sted der vidner om det yderst besværlige angreb.

Ud over landskabet ses de ødelagte bunkers og store kratere. Pointe du Hoc er officielt udnævnt til gravplads for de mange, ikke fundne soldater. Der er opsat en obelisk til minde om begivenhederne.

Efter endnu en dag med fantastiske oplevelser går turen tilbage til hotellet i Caen.

 

6. dag

Udflugt til Mont Saint Michel, et af Frankrigs mest besøgte steder og en del af UNESCOs Verdensarv. I 708 blev der grundlagt et kloster og med tidernes tilbygninger er det fantastisk at se dette helt unikke sted ude i bugten. Her vil der blive et passende ophold, så de interesserede også kan besøge klostret, der hvert år besøges af mange pilgrimme.

 

7. dag

Så er det desværre blevet tid til at tage afsked med Caen og Normandiet for denne gang. Hjemturen går via den flotte Ponte de Normandie, der fører os over Seinemundingen. Det danske firma Monberg og Thorsen var med i dette spændene byggeprojekt tilbage i 1990´erne. Vi fortsætter via Amiens, Gent og Antwerpen til Arnhem. Her vil vi stoppe ved ”Broen ved Arnhem”.

Arnhem blev i 1940 besat af Tyskland og ved det senere Slaget om Arnhem i september 1944 blev engelske, amerikanske og polske tropper landsat i den hidtil største faldskærmoperation, støttet af engelsk fremrykning på jorden. Middag og overnatning i Arnhem eller omegn.

 

8. dag

Vi fortsætter turen nordpå og med passende pauser undervejs, når vi grænsen. Hvor der bliver mulighed for at handle lidt ind.

Rejsefakta

Pris

Pris pr. person:
Eneværelsestillæg:

Kr. 6.999,-
Kr. 1.800,-

Prisen inkluderer

 • Bus i 8 dage
 • Overnatning på hotel i 7 nætter
 • Ophold med halvpension
 • Dag til dag program
 • Entréer til Memorial du Souvenir og
 • Mémorial du Caen
 • Bybus
 • Traktortog
 • The Airborne Troops Museum
 • The landing Museum
 • “biografen”
 • Bayextappet
 • Musee Airborn
 • Shuttlebussen Mont st.
 • Rejseleder
 • Bidrag til rejsegarantifonden

Royal Hotel Caen Centre
www.hotel-caen-centre.com